propolisul
18.10.2023/Alimentaţie
  • De către ApicolScience
  • 1.029
  • 2

 

Propolisul, în ultimele decenii, nu încetează să uimească medicina, datorită rezultatelor remarcabile obținute cu el în ameliorarea și vindecarea unui număr imens de boli.

Ce este propolisul?

Un amestec de rășină, ceară și uleiuri esențiale, colectat de albine din mugurii de arbori și de alte surse naturale. Secretul său? O compoziție complexă, foarte bogată în substanțe bioactive, ceea ce îl face eficient în afecțiuni în care medicamentele chimice sunt neputincioase. În acest articol, ne propunem să discutăm despre opt patologii în care propolisul are eficiență demonstrată științific, prin studii clinice. De asemenea, vom explora calitățile acestui produs apicol și modul în care acesta poate contribui la vindecarea diferitelor boli.

picatura propolis
picatura de propolis in sticluta

Propolisul și compoziția sa complexă

Ceea ce conține propolisul variază în funcție de sursele de recoltare. De regulă, găsim în acest mix apicol rezine ale plantelor, precum și substanțe secretate de albine, inclusiv flavonoide, polifenoli, acizi fenolici, compuși aromați, proteine, vitamine și minerale. Această diversitate chimică este responsabilă pentru numeroasele acțiuni fiziologice ale propolisului.

Acțiuni fiziologice ale propolisului

Activitatea Antioxidantă

Propolisul este bogat în antioxidanți, cum ar fi flavonoidele și polifenolii. Ce fac ele? Protejează celulele împotriva așa-numiților radicali liberi, substanțe care circulă în sânge și care degradează țesuturile și produc mutații. Astfel, propolisul combătând acest stres oxidativ, ajută la prevenirea îmbătrânii premature a unor țesuturi și la reduce riscul un afecțiuni maligne.

Activitatea Antiinflamatorie

Studiile au arătat că propolisul poate inhiba inflamația prin reducerea eliberării de citokine inflamatorii și suprimarea răspunsului imun excesiv. Acest element este de maximă importanță în afecțiuni precum gripele severe sau Covid-19, unde „furtuna de citokine” a afectat atât de mult unele organe vitale (mai ales plămânii) încât a condus la decesul pacientului.

Proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice

Propolisul a este specialist în distrugerea bacteriilor și anihilarea virușilor (gripali, coronavirusuri, rinovirusuri, herpes A și B etc.). Acest produs apicol inhibă creșterea unor bacterii care altfel pot fi foarte greu de tratat, precum Staphylococcus aureus și Escherichia coli multi rezistente. Mai mult, acest produs al stupului distruge și fungi, cum ar fi Candida albicans, Candida tropicalis, Candida krusei etc.

Proprietăți imunomodulare

Propolisul poate regla și optimiza acțiunea sistemului imunitar, crescând activitatea macrofagelor și a celulelor NK, ceea ce contribuie la o mai bună apărare a organismului împotriva infecțiilor.

Vindecarea rănilor

Datorită acțiunii sale antibacteriene și a efectului său de accelerare a regenerării celulare, propolisul facilitează procesul de vindecare a rănilor și arsurilor, prevenind infecțiile.

Proprietăți analgezice

Propolisul poate reduce durerea prin inhibarea transmiterii semnalelor dureroase în sistemul nervos central. Acesta are atât acțiune locală (la nivelul pielii), câte și la nivelul sistemului nervos central. Extern, pentru a beneficia de proprietățile sale analgezice este necesară folosirea așa-numitului „propolis în miere fără alcool”.

Protecție cardiovasculară

Studiile sugerează că administrarea regulată de propolis poate ajuta la menținerea sănătății inimii, scăzând nivelurile de colesterol și tensiunea arterială. Se pare că propolisul este și un excelent profilactic pentru ateroscleroză.

Proprietăți Antitumorale

Unele cercetări au indicat că propolisul ar putea avea potențial antitumoral prin inhibarea creșterii celulelor canceroase și promovarea apoptozei, adică a mecanismului prin care se activează la celulele canceroase mecanismul de auto-distrugere.

Propolisul în tratamentul unor afecțiuni

  • Rinite Alergice: Studiul lui Marli L. Novak et al. (2018) a arătat că propolisul poate reduce simptomele rinitei alergice, datorită proprietăților sale antiinflamatorii.
  • Ulcer Gastric: Cercetarea lui Ali Zakeri et al. (2014) a evidențiat efectele protectoare ale propolisului asupra mucoasei gastrice și accelerarea vindecării ulcerului gastro-duodenal.
  • Dermatită Atopică: Într-un studiu realizat de Yukihiro Akao et al. (2008), propolisul a dovedit eficacitate în reducerea inflamației și a simptomelor dermatitei atopice.
  • Herpes Simplex: Propolisul a fost evaluat în tratarea herpesului de tip A și B, cu rezultate promițătoare, conform cercetării lui S. Schnitzler et al. (2010).
  • Cancer: În lucrarea lui Paulina Saggers et al. (2020), s-a subliniat potențialul antitumoral al propolisului, deși se impune continuarea cercetărilor în acest domeniu.
  • Gingivită: Studiile au arătat că propolisul poate fi foarte eficient în tratamentul gingivitelor bacteriene sau fungice, conform cercetării lui M. D’Arcy et al. (2016).
  • Artrită Reumatoidă: Propolisul poate reduce inflamația articulară și durerea asociată cu artrita reumatoidă, conform studiului lui Dehghani et al. (2016).
  • Diabet de Tip 2: Un studiu al lui Mohammed Rasouli et al. (2016) a evidențiat efectele benefice ale propolisului pentru controlului glicemiei la pacienții cu diabet de tip 2. De asemenea propolisul contribuie la prevenirea unor complicații grave neuronale și cardiovasculare ale diabetului de tip 1 și 2.

În concluzie,

Propolisul este un produs natural cu multiple calități terapeutice, inclusiv activitate antioxidantă, antiinflamatorie, antibacteriană, antivirală și antifungică. Acesta poate contribui la tratarea și vindecarea unei game variate de patologii, precum rinitele alergice, ulcerele gastrice, dermatita atopică, herpesul, cancerul, gingivita, artrita reumatoidă și diabetul de tip 2. Cu toate acestea, este important să se consulte un specialist înainte de a utiliza propolisul ca tratament. De asemenea trebuie cunoscute diferitele forme de administrare a propolisului tinctura având aplicații foarte limitate. În schimb propolisul în miere fără alcool, propolisul în glicerină, propolis în soluție hidrică (există și varianta izotonizată!) sau în creme poate face mici sau mai mari minuni. . În ansamblu, beneficiile acestui produs natural sunt multiple, iar cercetările continuă să dezvăluie noi aplicații și calități terapeutice ale propolisului.

Echipa ApicolScience vă dorește multă sănătate!

 

albina natura sta pe floare
Vă invităm să explorați portofoliul nostru bogat de produse cu propolis, care pot aduce sănătate și bunăstare în viața dumneavoastră. Descoperiți puterea muncii albinelor în fiecare produs, iar noi suntem aici să vă ghidăm. Alegeți să vă bucurați de sănătatea dumneavoastră.Insect. Ani

 

mal

 

2 Comments

  1. ioana_gab382
    18.10.2023 at 11:38

    Foarte interesant!

  2. Maria
    18.10.2023 at 12:03

    Waw!! Multe informații utile!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0
0 item
Coș
Coșul este gol